Gondosóra

A program egy országos jelzőrendszerre épül. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek (65 év felett) egy egyszerű eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek az általuk előre megjelölt kontaktszeméllyel, aki baj esetén közvetlen és gyors támogatást, illetve megoldást nyújthat a problémájukra. A program része a korszerű ingyenes segélyhívó eszköz, amelyhez egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécser szolgáltatás kapcsolódik.

Hogyan működik a program?

  • Segítségkérés esetén a bajban lévő felhasználó megnyomja a készülékén található gombot.
  • Az eszköz jelzést küld a diszpécserközpont felé.
  • A diszpécserközpont felveszi a kapcsolatot a felhasználóval, értékeli a helyzetet.
  • Kezdeményezi a segítségnyújtást, értesíti a megadott kontaktszemélyt.
  • Indokolt esetben a sürgősségi segélyhívó értesítése is megtörténhet.

A segélyhívó eszközzel az idős ember minden körülmény között képes jelezni (a készülék karon vagy nyakban hordva mindig elérhető).

Nem kell mást tenni, mint viselni a díjmentes jelzőeszközt. Minden jelzésre reagál valaki, a megfelelő intézkedések folyamata pontosan szabályozott. A készülék állapotáról (pl. töltöttség) automatikus jelzést is küld, de önállóan nem cselekszik. Fontos, hogy a készüléket rendszeresen töltse fel, és úgy viselje!

Mire nem használható a jelzőeszköz?

Vészhelyzetben továbbra is a 112-t szükséges hívni, a készülék nem riaszt közvetlenül orvost, hatóságot, nem sürgősségi segélyhívó. Indokolt esetben azonban a diszpécserközpont ebben segíthet. Egészségügyi szakellátás, telemedicina, távdiagnosztika vagy specifikus egészségügyi probléma megoldása nem része a programnak.

A készülék kétirányú kommunikációra képes: jelzést ad és a diszpécsertől hívást fogad. Felhasználása a mobiltelefontól eltér! Nem lehet vele kimenő hívásokat kezdeményezni, és hívásokat fogadni! Csak a diszpécserközponttal lehetséges kommunikálni a készüléken keresztül!

A programról bővebb tájékoztatás elérhető a www.gondosora.hu weboldalon, illetve a következő telefonszámon: 06 1 445 0080, vagy személyesen a Gondozási Központban

Skip to content